lördag 1 januari 2011

Gott sopprecept med tillbehör


Tomatsoppa ca 1,8 liter


Hacka lök, till exempel en stor gul lök och en halv färsk vitlök
Bryn sedan i smör några minuter

Häll timjan, ca 1dl vatten, 1 grönsaksbuljong och 1 hönsbuljong i stekgrytan och låt puttra tills löken är ganska mjuk.

Häll sedan i 2 burkar/förpackningar krossade tomater, ca 6 dl vatten och 2 msk tomatpure.
Låt det småkoka i ca 10 minuter.

Krydda med salt, peppar, eventuellt tabasco, eventuellt mer ortkrydda och socker.
Ta mer vatten om du vill.
-HIT KAN MAN FÖRBEREDA!-

Rör i 1-2 dl lättvispad grädde strax innan soppa ska serveras.

_______________________________________________________________

Tortillatoast

Lägg ost och eventuellt skinka eller salami mellan två tortillas bröd. Stek sedan brödet en kort stund på båda sidor, utan smör, tills osten har smält.
Skär sedan brödet i trekanter.

_____________________________________________________________________

Tapenade

Till 8 personer

800 g urkärnade oliver
4 msk sardellfiléer eller 1 msk kapris
4 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja

Skär ner sardellerna och oliverna i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Låt gärna stå och dra ett tag innan servering.

_______________________________________________________________

Sallad med bönor, bönsallad - Marinerade bönor med honung, balsamvinäger och rödlök

Koka gärna egna bönor, du kan välja vilken sort du vill. Kokta bönor på burk är ok men inte lika goda.

Recept 8 portioner
500 g kokta bönor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
6 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
saften av en lime
1 tsk salt och något krm peppar
2 msk honung, gärna flytande Akacia.
1 dl grovhackad bladpersilja

Börja med att koka bönorna enligt paketet. Låt de svalna.

Fräs i en panna pressad vitlök, hackad rödlök i rikligt med olivolja. Vänd i bönorna.

Salta och peppra samt tillsätt vinäger, limesaft och honung. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp på fat och strö över persilja.

_____________________________________________________________________

Kesella med bär

Mixa frusna bär tillsammans med kesella. Jag valde att blanda vanilj och vanilj kesella när jag gjorde den här efterrätten men det kan man välja som man vill.

Låt det sedan stå kallt tills servering.

Häll upp mixen i små glas och toppa sedan med riven choklad.

_____________________________________________________________________

Lycka till! ;)


1 kommentar:

  1. Åh vad bra med dina recept, ska jag ju absolut göra någon dag för det var så gott! Tack igen för senast :) Ha det så bra tills vi ses igen! kram!

    SvaraRadera