lördag 4 februari 2012

Firande med trerätters



Ikväll har vi firat att vi har bokat biljetter till Australien. Vi har lagat en tre rätters middag, druckit champagne och kollat på filmen Australia. Maten blev riktigt god så därför tänkte jag dela med mig av recepten. Håll till godo:



 Förrätt 
-Fransk löksoppa-
för 2pers

Ingredienser
 3 st gula lökar
1msk smör
0,5tsk socker
0,5l vatten
0,5 tärninggrönsaksbuljon
0,5dl vitt vin, torrt (detta hoppade vi över och det var lika gott för det)
1tsk timjan
1tsk salt
1krm svartpeppar, grovmalen
2 skivor lantbröd
50g lagrad ost, mager
2 kvistar timjan





Tillagning

1. Värm ugnen till 275 grader.

2. Skala och skiva löken fint. Fräs den mjuk i smör 5-10 minuter men låt den inte få färg. Strö över socker. Rör om och tillsätt det kokande vattnet, buljongtärning, vin och timjan. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Rosta brödskivorna lätt i ugnen på båda sidorna. Riv osten grovt.

4. Fördela löksoppan i ugnsfasta soppskålar. Lägg på brödskivorna och en näve riven ost. Gratinera i 5-10 minuter. Garnera med en kvist timjan.

Det går också att gratinera osttoasten separat och sedan lägga den på soppan om man inte har ugnsfasta soppskålar.

...........................................................................................................................

Varmrätt 
-Salami- och fetaostinbakade kycklingfiléer med krämig pasta-
 för 4 pers

Ingredienser
4st kycklingfiléer
1 msk smör
salt och peppar
8 skivor salami, tunt skivad
125 g fetaost
8st soltorkade tomater
basilika

tagliatelli
2dl creme fraiche
baby spenat, färsk 
riven parmesan


Tillagning

1. Sätt ugnen på 150?°C. Stek kycklingen några minuter på vardera sidan så att den får en fin stekyta. Krydda med salt och peppar. Lyft upp köttet och skär ett snitt igenom det.

2.Stoppa in skivor av salami och ost tillsammans med soltorkade tomater (som du klippt i mindre bitar) och en kvist basilika i snittet. Lägg kycklingen i en form och ugnsbaka i ca 20 minuter eller tills köttet är klart.

3.Skiva köttet på diagonalen och lägg upp det på ljummen sallad av färsk spenat, cocktailtomater, rödlök, selleri, paprika, fetaost och valfria kokta bönor eller linser som värmts i stekpanna.

4.Servera exempelvis med en enkel sås på yoghurt, vitlök och chili som körs i en mixer några sekunder tills den fått en jämn konsistens.
 5. Koka pastan och häll av vattnet
6.Blanda sedan i önskad mängd spenat och creme fraiche i kastrullen och ställ den tillbaka på plattan. Låt det puttra lite och ta sedan bort kastrullen från plattan.

7. Blanda sedan ner den rivna parmesanen.

...........................................................................................................................


Efterrätt
-Lakritspannacotta med hallon-
för 4 pers

Ingredienser
2 dl grädde
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl socker
2 gelantinblad
1/2 vaniljstång
2 kick (mjuk lakritskola)
4 msk vatten

Kompott:
1 pkt hallon
1 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång
1 limefrukt, rivet skal

Tillagning

 Koka upp grädde och socker med vaniljstången.
Blötlägg gelatinbladen och låt stå i ca 5 minuter.
Lägg gelantinbladen i den varma grädden så att de smälter.

Rör i matlagningsyoghurt och fyll upp 4 st formar med hälften av smeten, ställ kallt.

Hacka lakritsen grovt och koka upp med vattnet, rör hela tiden tills det smälter. Låt lakriten svalna av och fördela den sedan i formarna och fyll på med resten av smeten.

Låt stå i kylen så att de stelnar.

Koka upp vatten och socker till kompotten tillsammans med vaniljstången. Blanda i limeskal.
Slå på ljummen sockerlag över hallonen och låt svalna. Servera med pannacottan.




Samtliga recept kommer från Tasteline


3 kommentarer:

  1. Härligt! Så när åker ni? Varmrätten såg riktigt god ut! :D

    SvaraRadera
  2. Vad gott det såg ut, inte länge kvar nu :)

    SvaraRadera
  3. Eva: Ja det var gott. tror jag skrev det i er blogg...vi åker 21mars-19april :)

    SvaraRadera