måndag 3 oktober 2011

Kanelbullens dag imorgon

Igår bakade jag bullar. Jag tror det kan ha blivit dem bästa bullarna jag har bakat. Jag testade ett nytt recept som jag tänkte dela med mig av här. Jag hämtade receptet från denna sida men har sen gjort om det lite.


Ingredienser (12 portioner)

  • 30 g jäst för söta degar
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl mjölk
  • ½ dl vit baksirap
  • 1 ½ krm salt
  • ½ tsk nymald kardemumma
  • 1 krm hjorthornsalt
  • 9-10 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Utbakning
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • ¾ dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 ägg
  • pärlsocker

Tillagning

  1. Smula jästen och strö över saltet i en bakmaskin (i receptet stod det matberedare så jag antar att det också går bra).
  2. Värm mjölken fingervarmt.
  3. Häll mjölken på jästen. Tillsätt rumsvarmt smör, sirap, kardemumma, hjorthornsalt, ägget och nästan allt vetemjöl.
  4. Kör bakmaskinen/matberedaren tills allt blandats väl.
  5. Låt jäsa i 1 timme i bakmaskinen/matberedaren skål.
  6. Starta bakmaskinen/matberedaren hastigt så att de jästa degen samlas ihop.
  7. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är stor som en ugnsplåt ungefär.
  8. Blanda smör, strösocker och kanel väl. Bred ut blandningen på den utkavlade degen.
  9. Vik ihop degen så att långsidorna möts.
  10. Skär degen i 12 remsor och skär sen varje remsa i två delar, men skär inte helt igenom. Vrid varje del runt sig själv och fläta sen de två delarna till en. Sno ihop till en bulle.
  11. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i minst 45 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  14. Sänk ugnen till 200 grader. Sätt in bullarna mitt i ugnen och grädda i c:a 10 minuter tills de fått fin färg.
  15. Låt svalna på galler under bakduk.

Lycka till! :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar