Ingredienser (12 portioner)
- 30 g jäst för söta degar
- 50 g smör, rumsvarmt
- 3 dl mjölk
- ½ dl vit baksirap
- 1 ½ krm salt
- ½ tsk nymald kardemumma
- 1 krm hjorthornsalt
- 9-10 dl vetemjöl
- 1 ägg
- Utbakning
- 75 g smör, rumsvarmt
- ¾ dl strösocker
- 1 msk malen kanel
- 1 ägg
- pärlsocker
Tillagning
- Smula jästen och strö över saltet i en bakmaskin (i receptet stod det matberedare så jag antar att det också går bra).
- Värm mjölken fingervarmt.
- Häll mjölken på jästen. Tillsätt rumsvarmt smör, sirap, kardemumma, hjorthornsalt, ägget och nästan allt vetemjöl.
- Kör bakmaskinen/matberedaren tills allt blandats väl.
- Låt jäsa i 1 timme i bakmaskinen/matberedaren skål.
- Starta bakmaskinen/matberedaren hastigt så att de jästa degen samlas ihop.
- Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut till en platta som är stor som en ugnsplåt ungefär.
- Blanda smör, strösocker och kanel väl. Bred ut blandningen på den utkavlade degen.
- Vik ihop degen så att långsidorna möts.
- Skär degen i 12 remsor och skär sen varje remsa i två delar, men skär inte helt igenom. Vrid varje del runt sig själv och fläta sen de två delarna till en. Sno ihop till en bulle.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i minst 45 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Sänk ugnen till 200 grader. Sätt in bullarna mitt i ugnen och grädda i c:a 10 minuter tills de fått fin färg.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Lycka till! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar